4 февр. 2016 г.

Летний караванинг 2015. Рыбаковка. Остров Березань

В очередную субботу снова съехались побухать и пошуметь местные. Наилучший и полезный способ избежать наблюдения за сей миловидной картиной - съездить на экскурсию. Сколько уже можно наблюдать за островом Березань с берега?



Местный сервис не очень удивил. Катер ждали около часа. Но зато домчали буквально за пять минут. На фото наш катер слева:


Березань - не очень живописный остров, но богат историей.

Краткая справка:

Існує дві версії походження назви острова. За першою, стародавні греки називали нинішню Березань, яка була тоді ще півостровом, Борисфеном, як Дніпро. Тюрки, захопивши його, назвали співзвучним словом Бюрюзень-Ада — «острів вовчої річки», можливо, тому що в долині сусідньої річки жили цілі зграї вовків. Однак більш вірогідним є друге пояснення: назву острову дали скіфи, вона походить від іранського березант, що означає «високий». Пізніше українці переосмислили (співзвучним прононсом) цю назву як більш зрозуміле слово, похідне від кореня береза. Острів дав назву лиману і річці, що впадає в нього, а також, напевно, селу Березань та смт Березанка. Висловлювалася думка, що Березанка — це відозмінене (спотворене) турецьке Едізань (так здавна звалися ці місця).
Частина історико-археологічного заповідника НАН України «Ольвія».
Тут знайдено найдавніше в Північному Причорномор'ї давньогрецьке поселення Борисфеніда. Засноване у VII ст. до н. е., за деякими припущеннями, вихідцями з міста Мілет (давньогрецькі колонії Малої Азії). Розкопками ряду років відкриті напівземлянки і кам'яні багатокімнатні будинки елліністичного часу. Серед знахідок багато ранньої розписної іонійської кераміки і кераміки елліністичного часу, а також монет, які чеканились в Ольвії.
У перші століття нашої ери на Березані продовжувало існувати поселення. Виявлено знахідки римського періоду: монети, червонолакову кераміку, плити з написами тощо. Із занепадом античного світу життя на острові припинилося.
За часів давньої Русі у Х-ХІІ ст. тут було слов'янське поселення, знайдено землянки, печі, велику кількість кераміки, прикрас (скляні браслети, застібки), залізної зброї.
На Березані знайдено єдиний відомий на території України надгробок з рунічним написом (XI-XII ст. ст.).«Березанський камінь», надгробок із рунічним написом.
Запорожці використовували Березань як опорний пункт в морських походах проти Османської імперії. 7 листопада 1788 року козаки Чорноморського війська на чолі з військовим суддею Антоном Головатим штурмом взяли острів і змусили капітулювати гарнізон турецької фортеці. На честь цієї події згодом назвали кубанську станицю Березанська.
Березань — місце страти 6 (19 березня) 1906 лейтенанта Петра Шмідта і 3 матросів Чорноморського флоту — учасників повстання на крейсері «Очаків». 1968 року за проектом архітекторів Н.Галкина і В.Очаківськогго встановили пам'ятник страченим у південній частині острова — 15-метровий залізобетонний обеліск, що складається з трьох стилізованих під вітрила пілонів.
Через незаконні розкопки та розграбовування давніх пам'яток культури у вересні 2008 року на острові було виставлено охорону.

"Буйная" растительность острова:


Маяк и железобетонные крепостные сооружения:



Обелиск на месте расстрела лейтенанта Шмидта и его команды:





Можно немного уединиться и отдохнуть:



Железобетонные крепостные сооружения 1910 года:






А здесь предприимчивые ребята могут предложить заплатить за вход на остров. Не ведитесь, вход бесплатен! Или предложить экскурсию. Тут уже смотрите сами )


Парусная яхта на море всегда выглядит романтично:


Крепостные сооружения внутри:



Выходим наверх:



Маяк во всей красе:


Остатки батареи времен Второй Мировой войны:


Обратно катер ждать долго не пришлось. Пять минут и мы по берегу шагаем обратно в кемпинг

Продолжение следует.

Путешествуйте!

Комментариев нет:

Отправить комментарий